Marketing kampány, ahogy a nagyok csinálják - 2018 legemlékezetesebb marketing kampányai

Marketing kampány elemei - 2018 legjobb marketing kampányai

2018 legizgalmasabb marketing kampányai a nagyvilágból

czsofi Szerző:
czsofi

Egy ötletes, kreatív, jól kivitelezett marketing kampány lehet tanulságos, szórakoztató, inspiráló, és óriási tömegeket vonzhat egy márkához. Mivel a mai márkák egyre több ponton és csatornán keresztül érhetik el célközönségüket, manapság ötletesebbnél ötletesebb kampányokkal találkozhatunk. Erre természetesen szükség is van, hiszen a márkáknak egyre érdekesebb, figyelemfelkeltőbb ötletekkel kell előállniuk, hogy kiemelkedjenek az elképesztő médiazajból.

 

2018-ban nem egy remek példáját láthattuk erre. Íme néhány, a megannyi innovatív kampányból, amelyeket idén kaptunk!
 

Marketing kampány elemei - 2018 legjobb marketing kampányai

Amazon: A befolyás ereje

Egy nemrégiben végzett marketing kutatás során megállapították, hogy 10-ből 7 millenáris fogyasztó vásárlási döntéseit ismerőseik és barátaik javaslatai befolyásolják. Nem meglepő tény továbbá, hogy a YouTube-ot csak a Facebooknak sikerült megelőznie a legbefolyásosabb platformok ranglistáján.

 

A befolyásmarketing és a videómarketing elképesztő erejét az Amazon is kihasználta az Alexával ellátott otthoni okosasszisztense, az Echo eszköz népszerűsítésére. A reklámvideóban világszerte ismert hírességek tűnnek fel, akik a felhasználók segítségére sietnek, miután Alexa „elveszíti a hangját”.

 

A reklám nem csak vicces volt, de a befolyásos személyekkel egyúttal kiválóan szemléltette a hangalapú keresés előnyeit is. Az Amazon vezető kreatív igazgatója szerint mindig igyekeznek az ügyfelek szempontjából innoválni, és habár szerinte a reklám sikeresen bizonyítja, hogy Alexát senki nem cserélhetné le, reméli, hogy a nézők legalább olyan jól szórakoznak majd a rajta a reklámon, mint amennyire szórakoztató volt elkészíteni azt.

 

A reklám közel 50 millió megtekintésnél jár a YouTube-on, így nem csak egyértelműen sikeres, de a megfelelően lebonyolított influencer marketing erejét is bizonyítja.

 

Adidas: A közönség bevonása

Az Adidast senkinek sem kell bemutatni, azonban az itthoni közönség nem biztos, hogy hallott arról a reklámkampányról, amivel a népszerű sportmárka nagyot tarolt idén. 2018 áprilisában a Boston Maraton 30 ezer futója segítségével készítettek személyre szabott videókat a résztvevők számára, hogy népszerűsíthessék legújabb sportruháikat.

 

A profin rögzített felhasználói tartalmak és a feltörekvő technológiák (nyomkövető chipekkel ellátott futóruhák) ötvözésével az Adidas rengeteg vizuális anyagra tett szert, ami ráadásul egy valós betekintést is nyújtott az esemény izgalmába és nyüzsgésébe, a kihívásba, és a futók egyéni statisztikáiba (pl. a futás közbeni részidők).

 

A McGarryBowen, a kampányért felelős ügynökség elárulta, hogy szerintük egyre többször láthatjuk majd azt, hogy a márkák valós, kézzelfogható értékeket készítenek a fogyasztók számára, és hogy az Adidas reklámanyaga is kiváló példa erre. A kampány sikerét bizonyítja, hogy az elkészített reklámvideók összesen 100 ezer megtekintést gyűjtöttek össze a verseny után csupán két nappal.

 

Children With Cancer: A tudatosság terjesztése

Függetlenül attól, hogy az ember milyen politikai, vallási, vagy egyéb háttérből érkezik, a rák, különösen a rákos gyermekek hogyléte mindenki számára rendkívül érzékeny és fontos témának számít.

 

Hogy minél többeket informáljon a rákos gyermekek érdekében végzett kutatások fontosságáról, és hogy fellendítse az ehhez elengedhetetlen támogatásokat, a Children With Cancer („Rákos gyermekek”) alapítvány egy olyan kampánnyal állt elő, amelynek üzenete a családok együttlétének biztosításáról szól.

 

A kampány elsődleges landing oldalának, a közösségi médiának, és a TV-ben illetve a YouTube-on bemutatott reklámnak köszönhetően az alapítvány nem csak azt éreztette a nézőkkel, hogy milyen fontos pillanat az, amikor egy gyermek megrázhatja a kezelése végét jelző csengőt, hanem azt is megmutatta, hogy milyen elképesztő értéket is képviselnek jelenlegi erőfeszítéseik és munkálataik.

 

A CWC UK kommunikációs vezetője szerint a kampány egy új kezdet a szervezet számára. A szervezet és a WPNC szoros együttműködésének köszönhetően sikerült elérni, hogy ez az új fejezet megkezdődhessen, és hogy a reklám hatni tudjon az emberek szívére, gondolkodására, és arra, hogy támogassák a szervezet életmentő munkáját.

IHOP: Váratlan húzás

A digitálismarketing kampányok általában adatokra és gondosan kitervelt stratégiára épülnek, de néha egy kellően szokatlan ötlet is óriási nyilvánosságot szerezhet egy márka számára. Ebbe trafált bele a népszerű amerikai palacsintákat kínáló étteremlánc, az IHOP (International House of Pancakes) is.

 

Az IHOP egy nap váratlanul bejelentette a Twitteren, hogy hivatalosan is megváltoztatja a nevét, méghozzá IHOb-ra. Mivel a bejegyzés nem kínált több információt, a követőket egyre jobban kezdte el foglalkoztatni, hogy vajon mit jelenthet a „b” az új név végén.

 

Mint kiderült, a „b” a „burgers” vagyis „hamburgerek” szót jelölte, és azért nem lett nagy B, mert kisbetűvel úgy néz ki, mint egy megfordított „p” – hasonlóan ahhoz, ahogyan a palacsintákat szokás megfordítani sütés közben. A kampány megoszló reakciókat váltott ugyan ki, de remek példát kínált arra, hogy egy kis titokzatosság és a hagyományoktól elrugaszkodó gondolkodás milyen sok figyelmet eredményezhet.

 

Az IHOP egyetlen nap alatt 6477%-kal több említést szerzett a közösségi médián, az #IHOP és #IHOb hashtagek pedig összesen több mint 297 milliószor jelentek meg a bejelentést követő egy hét során.

 

Nike: Immerzió

Az új Epic React cipői bemutatása alkalmából a Nike egy fantasztikus digitálismarketing kampányt indított, tele izgalmas médiummal, amivel egyszerre több csatornán és kapcsolati ponton (videó, webhely, közösségi média, mobil, stb.) sikerült elérnie közönségét.

 

Ezek azonban mind eltörpültek a kampány leglenyűgözőbb eleme mellett. Az „Reactland” segítségével a felhasználók egy videojáték részeseivé válhattak, amelyben egy saját magukról mintázott karaktert irányíthattak, mindezt egy futópadon. A játékkal ötvözött futópadozás közben a résztvevők az új cipők párnázottságát tesztelhették.

 

A közösségi médiás tevékenységek, a korszerű landing oldal (ami az új párnázási technológia fejlesztési folyamatát és előnyeit mutatja be), és a lenyűgöző immerzív videojáték segítségével a Nike bebizonyította, hogy mi mindenre képesek is a digitális médiumok, ha megfelelően használják őket.

 

A Nike nem sokkal a kampány után bejelentette, hogy a piaci részesedése 7%-ot ugrott, és ezzel ismét az Adidas mellé került a sportcipők piacán.

 

Lunya: Egy kis botrány

Néha a negatív példákból többet tanulhatunk, mint a sikeresekből. A márkatudatosság fellendítése érdekében a fehérneműkkel foglalkozó Lunya ruházati vállalat a Hulu (egy online televíziós szolgáltató) egyik sikersorozata, „A szolgálólány meséje” sikerén felbuzdulva úgy döntött, hogy legújabb piros ruhadarabjának az Offred nevet adja, ami egy, a sorozat főszereplője ihlette szójáték.

 

A sorozat fő témái a nők elnyomása és rabszolgákként való kihasználása, a márka pedig ehhez híven a „csatlakozz az ellenálláshoz” jelmondattal reklámozta új vörös termékét, utalva ezzel az elnyomók elleni felkelésre. A közösségi média azonban meglehetősen negatívan és ellenségesen fogadta, hogy egy szolgálatnak és erőszaknak alávetett nővel (pontosabban annak nevével) reklámoznak egy ruhadarabot.

 

Habár a vitatott és komoly témák felhasználása a marketingben nem újdonság (és kifejezetten hatásos is lehet), de ha ezek a témák nincsenek párhuzamban a termékkel, és azokkal az értékekkel, amelyeket a márka képvisel, akkor érdemes inkább távol maradni tőlük.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!




Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok